Вдовицата на един от авторите на атентатите в Лондон – 19-годишния Джърмейн Линдзи – публично осъди неговите действия.

Джамал (мюсюлманското име на Линдзи) напълно се отдаваше на действията си и аз от цялото си сърце осъждам това, което той направи, заяви 21-годишната Саманта Лютуайт пред вестник “Сън”.

Ще помня този Джамал, когото обичах, в името на децата ми и ще ги отгледам с мисълта, че техният баща истински ги е обичал. Но ще дойде ден, когато ще им разкажа какво е направил, заяви тя.

Поданикът на Ямайка Джърмейн Линдзи и британката Саманта Лютуайт доброволно приемат исляма преди няколко години. След сватбата си през 2002 година двойката се мести от Западен Йоркшир в градчето Елсбъри в графство Бъкингамшир, близо до Лондон.

По думите на съпругата, след като започнал да посещава молитви и срещи в местната джамия бъдещият терорист се превърнал от “мирен човек, който обичал хората”, в неузнаваем ислямист. Той изчезвал от къщи за по няколко дни и посещавал джамии в различни краище на Обединеното кралство.
Ужасно е доколко тези хора го преобразиха и му отровиха мозъка. Той беше невинен, наивен и простодушен човек, предполагам, че е бил много подходящ за извършване на атентати, разказва Саманта.

Семейството има син Абдула на година и половина, а дъщеря им Рукая се родила едва преди две седмици, посочва агенция “Новости”.

По думите на вдовицата сутринта в деня на атентатите нейният мъж целунал за сбогом спящия си син и тръгнал да взривява гара “Кингс Крос” .
Сутринта намерих ключовете му на масата – те не са му били нужни повече, спомня си Саманта Лутуейт. Тя в началото решила, че мъжът й е в джамията и не подозирала, че е сред виновниците за кървавата драма в Лондон, която следяла по телевизията.
Плаках, като гледах как хората търсят свои роднини и приятели. Естествено, тогава не знаех, че имам връзка с това, което виждах, заявява съпругата.

Сутринта на 7 юли в Лондон почти едновременно бяха взривени три влака на метрото и един автобус. В резултат на атентатите загинаха 56 души, включително и четиримата терористи. Ранени бяха над 700 души.

При разследването бе установено, че взривовете са дело на четирима британци с мюсюлмански произход.
Джърмейн Линдзи е задействал най-силната от четирите бомби – във вагон на метрото между станциите “Кингс Крос” и “Ръсел скуеър”, където загинаха 26 души.