Израел е на път да влезе в политическа криза, след като управляващата партия иска да прокара законодателство, което ще позволи разделяне на евреите от арабите. Според критици това ще сложи край на демократичната държава, пише "Гардиън".

Половин десетилетие политиците спорят за подробностите в законопроекта, който премиерът Бенямин Нетаняху настоява да бъде приет този месец.

Предложеното законодателство ще позволи на държавата да разрешава сформирането на общности от хора с една и съща вяра и националност, за да се поддържа изключителният характер на тези общности.

В настоящото положение законопроектът също ще позволи налагане на еврейския религиозен закон в определени случаи и премахване на арабския като официален език.

В израелската демокрация ние ще продължим да защитаваме правата на човека и на групата, това е гарантирано. Но мнозинството също има права и мнозинството управлява, коментира Нетаняху законопроекта тази седмица.

Гласуването на проектозакона се очаква през следващата седмица, въпреки че окончателният вариант все още не е съгласуван. Законодателството е сравнявано със сегрегацията в ЮАР от израелски депутати.

Вчера хиляди израелци протестираха в Тел Авив.

Според Европейския съюз законопроектът е дискриминиращ.

Главният прокурор и президентът са против някои предложения в законопроекта. Държавният глава Реувен Ривлин подчертава, че ще навреди на евреите по света и дори "ще бъде използвано като оръжие от нашите врагове". Клаузата за сегрегацията, според него, може също да позволи на градове да изключват евреи от арабски произход и хомосексуалисти.

Депутатът Мики Зохар от управляващата партия "Ликуд" коментира думите на президента: "За съжаление президентът Ривлин се е изгубил" и е "забравил собственото си ДНК".

Много израелски квартали и градове са засегнати от апартейд, въпреки че е незаконно.