Израел не е бил подготвен за стратегическата заплаха - използваните от "Хамас" тунели по време на войната с Газа през 2014 г.

Това става ясно от доклад на еврейската държава, в който се отправят критики към премиера Бенямин Нетаняху и военното ръководство, съобщава "Франс прес".

Разкритията след двугодишното разследване възмутиха някои израелски политици, които дори се възползваха от възможността, за да нападнат Нетаняху.

Политиците, военните и разузнаването са били наясно със заплахата с тунелите и дори са я определили като стратегическа.

Предприетите действия за справяне с тази заплаха не са отговорили на това определение, пише в доклада инспектор Йосеф Шапира. Докладът е от 200 страници.

В доклада се пояснява, че Нетаняху и тогавашният военен министър Моше Ялон не са споделили пълната информация за тунелите с другите членове на кабинета за сигурност.

Двамата политици също не са предоставили на министрите "важна информация", необходима, за да се вземат "добре информирани решения" за ситуацията в Газа преди войната.

Нетаняху отрича подобни твърдения, заявявайки, че редовно е осведомявал колегите си за ситуацията.

"Няма кабинет в историята на страната, който да е бил по-осведомен" от този по време на войната, каза премиерът на среща с членове на партия "Ликуд".

Унищожаването на тунелите и спиране изстрелването на ракети от Газа към територията на Израел са били ключовите цели на еврейската държава.

Използваните от палестинците тунели са най-ефективното оръжие по време на 50-дневния конфликт. Някои са използвани от групи, опитващи се да проникнат на израелска територия и да извършат смъртоносни атаки, докато други са използвани за изненадващи нападения срещу израелските сили в Газа.

По време на войната през 2014 г. загиват 2 251 палестинци и повече от 100 хиляди жилища са унищожени, според ООН. От израелска страна загиват 74 души, включително шестима войници.

Израелската армия е открила 32 тунела, включително 14 от Ивицата Газа към Израел, разкрива разследване на ООН. "Хамас" се заканва да изгради нови тунели.