Изтребители на американските и японските въоръжени сили проведоха съвместен полет над Японско море в демонстрация на сила, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като Северна Корея изстреля три ракети във водите, разделящи Япония и Корейския полуостров.

Целта на учението е била "показване на комбинирани способности за възпиране и противодействие на регионалните заплахи", се посочва в съобщение на американската армия.

Япония и Съединените щати искаха да покажат своята обща решимост след последните ракетни изпитания на Северна Корея, обясниха двама американски служители, пожелали анонимност.

Япония очаква нови провокации от Северна Корея

Япония очаква нови провокации от Северна Корея

Включително тест на ядрено оръжие

Вчера КНДР предизвика ново напрежение в Източна Азия, изстрелвайки три ракети в Японско море само часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън напусна Токио след срещи с лидерите на Япония, Индия и Австралия.

Една от ракетите, според представители на Южна Корея, изглежда е най-голямата междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на Пхенян с приблизителен обхват от около 15 000 километра - достатъчен, за да бъдат достигнати Съединените щати.

Съвместният полет на осем изтребителя от военни бази в Япония е включвал четири американски самолета F-16 и четири японски F-15, според японските сили за самоотбрана. 

Пхенян наскоро засили изпитанията на оръжия, възобновявайки изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. през март.

Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви и за нов кръг от ядрени опити.

Две ракети изстреля Северна Корея

Две ракети изстреля Северна Корея

Пхенян отбеляза визитата на Джо Байдън в Сеул и Токио