Канадците избират нов парламент след напрегната предизборна кампания. Има вероятност премиерът Джъстин Трюдо да падне от власт след само един мандат, информира АП.

47-годишният Трюдо използва влиянието на баща си, бившият премиер на Канада и либерал Пиер Трюдо, когато спечели през 2015 г., но скандал и високи очаквания помрачиха кампанията му преди вота.

Социологическите проучвания показват, че Либералната партия на Трюдо може да изгуби от консерваторите или да спечели, но да не получи мнозинство в законодателния орган, което означава, че ще трябва да разчита на опозиционна партия, за да остане на власт.

Трюдо върна либерализма в страната през 2015 г. след почти 10-годишно управление на Консервативната партия, но той е един от малкото останали прогресивни лидери в света. Той е разглеждан като водач на либералите в ерата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Преди дни бившият президент на САЩ Барак Обама взе безпрецедентно решение и официално подкрепи Трюдо. Обама призова канадците да преизберат Трюдо, като отбеляза, че сега светът се нуждае от прогресивното му управление.

Но през миналия месец се появиха стари снимки, на които Трюдо е с лице, боядисано в черно и кафяво, което постави под съмнение лидерските му качества. Имиджът на канадския премиер също пострада от скандал от по-рано тази година, когато бивш главен прокурор заяви, че е бил притискан от министър-председателя да прекрати разследване на компания.

Всички тези проблеми засилиха доверието към лидера на Консервативната партия Андрю Шиър.

Нито една партия не се очаква да получи мнозинство в 338-местния парламент, което означава, че ще е нужна коалиция.

Ако консерваторите спечелят най-много места, но не и за мнозинство, те най-вероятно ще се опитат да формират правителство с подкрепата на сепаратистката партия от Квебек - Квебекски блок. Либералите на Трюдо вероятно ще разчитат на Новите демократи, за да останат на власт.