Ким Чен ИрСевернокорейският лидер Ким Чен Ир до голяма степен е отговорен за смъртта на повече от 2 млн. корейци, умрели от глад през последните 10 години. Това твърди в-к The Washington Times, позовавайки се на данни от организации, които доставят хранителни помощи за страната. Според тях, откакто през 1994 г. Ким Чен Ир е поел властта, от глад са умрели почти 10 процента от населението на Корея.

За този масов глад частично са виновни наводненията и сушата. Но последиците от тях не биха били толкова сериозни, ако в КНДР съществуваше рационална фермерска система за развитие на селското стопанство и съответната аграрна политика, твърди Айдан Фостер, професор по съвременна корейска история в университета в Лийдс, Великобритания, цитиран от NEWSru.

Според него, в условията на колективното селско стопанство, твърдо ръководено с укази “от горе”, гладът в Северна Корея е предизвикан изкуствено от политиката на държавните лидери и ръководители.

Ким се явява инициатор на новата селскостопанска политика, според която се увеличава производството на ориз и царевица за сметка на всички останали продукти. Правителството също така е наложило твърде много химическото третиране на земите, което е отровило болшинството плодородни почви. Сред негативите е и катастрофалният експеримент с въвеждането на селското стопанство по терасираните хълмове.

Лошият кредитен рейтинг на КНДР и многото неизплатени дългове не позволяват на Пхенян да получи кредити за купуване на техника и резервни части, след прекратяването на помощите от бившата СССР. В последните години почти 30 на сто от нужните продоволствия се доставят под формата на помощи от САЩ.

Вестникът коментира, цитирайки високопоставен севернокорейски чиновник, преминал на страната на Южна Корея, че Ким не смята да провежда икономически и селскостопански реформи, защото те биха могли да подкопаят властта му. Според Хуанг Янг Йон, с помощта на системата да разпределяне на продоволствията Ким Чен Ир контролира цялата страна.