Пандемията от коронавирус парализира и филмовата индустрия, която обаче се готви за рестарт. Филми отново ще се снимат, но при спазване на строги карантинни мерки, съобщава Дойче веле. Реално ли е обаче това на снимачната площадка?

Ако Кларк Гейбъл и Вивиан Лий в ролите на Рет Бътлър и Скарлет О"Хара нямаха право да се докосват, щеше ли тогава филмът "Отнесени от вихъра" да има същия успех и да се превърне в световна кинокласика?

От седмици работещите в сферата на седмото изкуство в Германия, които трябваше да прекратят всички снимки заради пандемията, обсъждат как да рестартират работата по новите си проекти. По време на изолацията заснемането не беше забранено, но заради заплахата от заразяване то се оказа практически невъзможно. Само няколко студия продължиха да работят по продукциите си, в това число на вечерни сериали.

Близостта е ключова

Актьорите играят с телата си, често са близо един до друг, не само в романтичните сцени, но и при инсценировката на скандали, сбивания и други. "Би било жалко, ако в бъдеще има по-малко еротични сцени. Това важи и за други ситуации: човешката близост е това, което описваме. Без нея не става", казва сценаристът Себастиан Андре.

От бранша взимат пример от Бундеслигата. "Научихме много от футболистите, тяхната ситуация е подобна на тази по време на снимки: има екипи пред и зад камерата, за които важат различни правила". Ако дистанцията в една сцена не може да бъде поддържана повече от минута, актьорите ще трябва да бъдат поставяни под карантина. "Всички работещи трябва редовно да бъдат тествани за коронавирус", казва филмовият продуцент Нико Хофман.

Актьорите под карантина губят следващите си проекти

Според актьора Ханс-Вернер Майер, трябва да се обърне повече внимание на това как да бъдат финансово компенсирани актьорите. "Тези, които по време на снимки трябва да са под карантина, нямат право да виждат семействата си и да поемат други ангажименти".

Повишили са се и разходите на снимачната площадка, казва Нико Хофман: "Мерене на температурата, поддържане на протокол с контактите, стриктно спазване на хигиенните мерки. Работното време се повишава с до 20%, по този начин нарастват и разходите", обяснява той.

Всички професионални групи, работещи във филмовата индустрия, срещат сходни проблеми. "Проектите постоянно биват отлагани", казва Майер. Често остават само празни обещания без реални договори.

Хонорарите на авторите се изплащат на части, по правило последната и най-голяма сума се получава на първия ден от снимачната работа. Телевизионните канали са изплатили сумите, въпреки че продукциите се отлагат, казва сценаристът Себастиан Андре. Далеч по-трудно е за филмите и най-вече за малките продукции, които и иначе се осъществяват с минимални средства.

При нас интензивното писане продължава, защото рано или късно отново ще се снима и ще е необходим материал. "Освен това писането е най-малко опасната част от един филм. Така или иначе работим от вкъщи", посочва сценаристът.

Няма застраховки за Ковид-19

Какво ще се случи, ако актьор или актриса се разболее тежко на снимачната площадка и има нужда от интензивно лечение? Най-належащият проблем за работещите в бранша е, че никоя застраховка не покрива прекратяването на работа заради случай на коронавирус.

Затова преди няколко седмици над 100 работещи в бранша изпратиха писмо до министрите на икономиката и културата на Германия Петер Алтмайер и Моника Грютерс. "Всяко заснемане на филм се превръща в бомба със закъснител", пишат те и настояват за създаването на фонд, който да се използва в случай на прекратяване на работата. "Съюзът на продуцентите води разговори с Моника Грютерс за такъв фонд, за да могат продукциите да бъдат обезпечени и продължени", казва Нико Хофман.