Китайската държавна медия "Синхуа" нападна западната демокрация, тъй като причинява разногласия и конфликти, но в същото време похвали хармоничната и сътрудничеща китайска система пред началото на ключовия конгрес на комунистите, съобщава Ройтерс.

В дълъг коментар на английски език агенцията се прицели в "кризите и хаоса, обхванали западната либерална демокрация".

Комунистите в Китай променят устава на партията и включват теории на Си Дзинпин

Комунистите в Китай променят устава на партията и включват теории на Си Дзинпин

Конгресът ще започне в сряда с реч на Си Дзинпин

"За разлика от конкурентните и конфликтни западни политики Комунистическата партия на Китай и некомунистическите партии си сътрудничат, работят заедно за напредъка на социализма и се стремят към подобряване стандарта на живот на хората", отбелязва "Синхуа".

В конституцията на Китай е заложено, че Комунистическата партия има дългосрочна "лидерска" роля в правителството, макар че се позволява съществуването на различни политически партии в "многопартийна система за сътрудничество". Но всички те са подчинени на Комунистическата партия.

Финални приготовления преди конгреса на комунистите в Китай

Финални приготовления преди конгреса на комунистите в Китай

Очаква се настоящият държавен глава Си Дзинпин да укрепи властта си

"Отношенията поддържат политическата стабилност и социалната хармония, осигуряват ефективни политически решения и тяхното приложение", пояснява медията.

Според "Синхуа" китайската система води до социално единство, а не до разделение, което е неизбежна последица от неприятелското естество на днешната западна демокрация.

Медията не споменава конкретни страни, но преди даваше като примери за пукнати в демокрацията като Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин ще се опита да затвърди властта си на започващия в сряда конгрес на Комунистическата партия, който се провежда на всеки пет години.

"Синхуа" пише, че под ръководството на партията китайският тип демокрация никога не е бил в по-добра форма.

"Китай абсолютно не се нуждае от внос на провалени партийно-политически системи от други държави", допълва агенцията.