Китай ще може да разполага въоръжени сили във военноморска база на Камбоджа, след като двете държави сключиха тайно споразумение, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Ройтерс".

Споразумението, сключено тази пролет, но не е съобщено публично, дава на Китай достъп до част от военноморска база в Тайландския залив, пише изданието, като се позовава на американски и съюзнически представители.

Камбоджа няма да позволи чужди военни бази на своя територия

Камбоджа няма да позволи чужди военни бази на своя територия

Нито да бъде място за идеологически и оръжейни експерименти, коментира премиерът Хун Сен

Това споразумение ще позволи на Китай да отстоява спорните си териториални претенции и икономически интереси в Южнокитайско море. Властите на Китай и Камбоджа отричат да съществува подобно споразумение, допълва вестникът.

В съобщение Държавният департамент на САЩ призовава Камбоджа да отхвърли подобно съглашение, като подчертава, че азиатската държава има "конституционен ангажимент към народа си да води независима външна политика". Американското ведомство изразява безпокойство, тъй като присъствието на чужди въоръжени сили в Камбоджа ще заплаши АСЕАН при координирането на регионалното развитие, а също така ще навреди на мира и стабилността в Югоизточна Азия.