Европейският съюз заклейми неуспешния опит на Северна Корея да изстреля ракета в орбита, тъй като действията са „опасни и дестабилизиращи", също така нарушават резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Сериозно съм притеснена от опасните и дестабилизиращи действия, които бяха предприети от Северна Корея днес. Независимо от обявената цел днешният опит откровено е явно нарушение на международните задължения на КНДР, както е посочено в Резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Пхенян призна, че изстрелването на заплануваната ракета с далечен обсег се е провалило, след като ракетата се е разпаднала при полета си и е паднала в морето.

Аштън призовава Пхенян да спазва наложените задължения от страна на Съвета за сигурност на ООН и Договорът зa неразпространение на ядреното оръжие, както и задълженията постигнати при разговорите с Великите сили.

Също предупреждавам Северна Корея се въздържа от каквито и да е било действия, които могат да доведат до напрежение в региона", подчертава тя, цитирана от „Франс прес".

ЕС е готов да продължи работата с международните партньори с цел да се допринесе за постигането на траен мир и стабилност на Корейския полуостров", допълва Аштън.

Същевременно стана ясно, че Северна Корея не е уведомила за опита най-близкият си съюзник Китай.

Китай не бе предупреден за изстрелването на сателита от Северна Корея", каза външният министър на Китай Лю Уеймин, цитиран от РИА Новости.

Китай призовава всички въвлечени в ситуацията страни да запазят спокойствие и да се въздържат от всякакви действия, които могат да застрашат стабилността в региона.

Руският външен министър също изрази позицията на страната му за опита на Пхенян да изстреля ракета с изкуствен спътник в орбита.

Съжаляваме за опита на Пхенян да изстреля ракетата въпреки настоятелните призиви на международната общност да предотвратят тези действия. За щастие този експеримент не навреди на други страни, каза Лавров на съвместен брифинг с колегите си от Китай и Индия.

Опитът на Пхенян да изстреля космическа ракета нарушава международните задължения и резолюции 1718 и 1874 на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Пхенян да изстрелва ракети с балистични технологии.