Китай трябва да се подготви за рисковете от изваждане на страната от американската платежна система в случай, че САЩ наложат санкции на китайски компании и банки, както Вашингтон направи с руски институции.

Това призова Фан Синхай, заместник-председател на Националната регулаторна комисия за ценни книжа (НРКЦК), цитиран от South China Morning Post.

Синхай подчерта, че Китай предимно разчита на американската платежна система при международни сделки, което прави страната уязвима при налагане на санкции от страна на САЩ.

Такива неща вече се случиха с много руски фирми и финансови институции. Трябва да се подготвим предварително - истинска подготовка, а не само психологическа, призова представителят на форум, организиран от китайската медия Caixin.

Американската платежна система, която включва инфраструктура като SWIFT и CHIPS, е гръбнакът на международната търговия и инвестиции.

В същото време Фан Синхай заяви, че стойността на щатския долар е изправена пред несигурност заради допълнителното печатане от страна на Федералния резерв, което поставя под опасност китайските активи в долари.

Китай има около 2 трилиона долара инвестиции, които се увеличиха със 110,6 милиарда долара през миналата година. Повечето са в развити държави и са деноминирани в щатски долари. Китай също притежава американски дълг от 1,07 трилиона долара.