Китайските власти са съборили хиляди джамии в Синдзян-уйгурския автономен регион. Това се посочва в последния доклад на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) за нарушаваните човешки права в китайския регион, предаде АФП.

Вчера бе съобщено, че Китай е построил близо 400 концентрационни лагера в Синдзян-уйгурския автономен регион.

Според правозащитни групи повече от един милион уйгури и други мюсюлмани са затворени в лагери в северозападната територия, като местните жители са притискани да се откажат от традициите и религията си.

Около 16 000 джамии са унищожени или повредени, според ASPI, позовавайки се на сателитни изображения и статистически модели.

Повечето от разрушенията са през последните три години. 8500 джамии са напълно унищожени.

Много от джамиите, които не са съборени, са без купол и минарета. По-малко от 15 500 джамии са непокътнати или с щети в Синдзян.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще е най-малкият брой джамии в региона от Културната революция през 60-те г. на миналия век.

Според института християнските църкви и будистките храмове в Синдзян са непокътнати.

Близо 1/3 от свещените мюсюлмански места в Синдзян, включително гробища, гробници и поклоннически маршрути са разбити.

Разследване на АФП от миналата година е установило, че десетки гробища в региона са унищожени.

Китай уверява, че жителите в автономния регион се радват на пълни религиозни свободи.

Говорител на Министерството на външните работи заяви миналата седмица, че в Синдзян има около 24 000 джамии, което означава, че на човек се падат повече за разлика от много мюсюлмански страни.