Китайското ръководство се противопоставя на натиск от елементи в армията за по-твърд отговор срещу решението на арбитражния съд в Хага, което е в ущърб на претенциите на Пекин в Южнокитайско море. Това обявиха китайски източници, цитирани от Ройтерс.

Има притеснения, че може да възникне провокация и сблъсък със САЩ.

Китай отказа да участва в съдебния случай в Хага. На 12 юли съдът взе решение в полза на Филипините. Пекин определи съдебното решение като фарс, който няма правна база и е част от заговор срещу Китай, подготвен от Вашингтон. В комунистическата държава се засилиха националистките настроения, решението предизвика протести и сериозни обвинения от държавните медии по адрес на Запада.

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море
Обновена

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море

Обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините

До момента Пекин не е показал признаци, че иска по-твърди действия. Точно обратното, призовава за мирно разрешаване на споровете чрез диалог, като в същото време обещава защита на китайската територия.

Но някои елементи в нарастващо уверената армия настояват за по-силен, потенциално военен отговор срещу САЩ и съюзниците им, според четирима източници, които имат тесни връзки в армията и сред ръководителите на страната.

Армията е готова, каза един от източниците пред осведомителната агенция, свързан с армията.

Трябва да отидем и да им пуснем кръв както Дън Сяопин направи във Виетнам през 1979 година, изтъкна източникът, имайки предвид кратката инвазия на Китай във Виетнам.

Президентът на страната Си Дзинпин затвърди лидерството си и не среща сериозна съпротива в армията. Докато той следи военните реформи, подобряващи възможностите на армията да печели войни, той многократно заяви, че Китай се нуждае от стабилна външна среда, за да разреши вътрешните си проблеми.

Но заеманата в армията на Китай позиция след съдебното решение увеличава риска от провокации или инциденти в Южнокитайско море, което може да доведе до много сериозен сблъсък.

Друг източник, свързан с ръководството, описа настроението в армията като войнствено.

Не е ясно какви стъпки армията обсъжда.

Обаче източник с връзки в армията охлади страстите, заявявайки, че ВМС на страната все още не могат да се конфронтират със САЩ.

Ние нямаме това ниво на технологии все още. Единствените хора, които ще пострадат, са китайците, добави той.

Друг източник от политическото ръководство смята, че е малко вероятно да има война.

Но ние ще продължим да провеждаме военни учения. Ние очакваме американските военноморски кораби да продължат да идват” и „грешки не могат да се изключат”, каза той.