Съществува голяма вероятност да има втора вълна на заразени с коронавирус в света през есента. На това мнение е председателят на експертния екип по Covid-19 в Шанхай д-р Шанг Уенхонг, съобщава RT.

Според експерта е "малко вероятно" пандемията да приключи през лятото. Той посочи, че тя дори може да продължи в голяма степен до следващата година.

По негови думи пандемията е достигнала критичен етап. "В световен мащаб до момента Европа и САЩ не осъществяват ефективен контрол, В Африка, Южна Америка и Индия, където икономиката е по-малко развита, а медицинските средства не достигат, новите случаи са се увеличили значително, което поражда огромна несигурност в световната борба срещу епидемитя", посочва д-р Шанг, който е и завеждащ Инфекциозното отделение в университетската болница в Хуашан.

Експерт: Китай чака втора вълна от коронавируса

Експерт: Китай чака втора вълна от коронавируса

Властите в Пекин вземали адекватни мерки

Според експерта броят на новозаразените в Европа и САЩ ще се увеличава постепененно до определен момент, след което ще започне да се регистрира спад в заболеваемостта. Огнища на заразата обаче ще се появят на други места.

"Предполагаме, че разпространението (на коронавируса - бел.ред.) може да се удържи 3-4 месеца, което означава, че спадът ще се случи в края на лятото. След него обаче може да последва втора вълна. Има голяма вероятност от повторна поява на вируса в международен мащаб".

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

Китайски учени: Коронавирусът е мутирал генетично до два варианта - S-cov и L-cov

S щамът може да спечели в еволюционната борба, причинява по-леки симптоми