Демонстрирайки световната експанзия на ВМС на Китай, последно поколение кораби на китайската държава проведоха бойни учения със стрелба в Средиземно море тази седмица. Това съобщи военното министерство на азиатската държава, цитирано от АП.

Корабите проведоха учения на път за съвместни игри с руските си колеги.

Разрушителят Hefei, фрегатата Yuncheng и поддържащият кораб Luomahu участваха в учения в понеделник, пояснява министерството.

След това корабите ще вземат участие в игрите "Joint Sea 2017", които ще се проведат до руските градове Санкт Петербург и Калининград - част от тясното сътрудничество между двете държави.

Китайският военноморски флот е вторият най-голям в света след този на САЩ. Китайците все по-често оперират в Средиземно море, подпомагани от изграждането на военноморска логистична база в Джибути.

Китай изпрати военни в първата си база в чужбина

Китай изпрати военни в първата си база в чужбина

Контингентът ще е до 10 000 войници

"ВМС на САЩ са по-боеспособни, защото активно участват в съвместни учения и в регионални войни от десетилетия. Това означава, че Китай трябва да работи по-здраво, за да се превърне в голяма военноморска сила, която може по-добре да защитава териториалните си права и суверенитет", пише в материал на редакцията вестник China Daily.