Климатичните промени вече струват милиарди долари загуби всяка година на американските данъкоплатци. Това се констатира в доклад на Сметната палата на САЩ, цитиран от АП.

В доклада се предупреждава, че в бъдеще загубите от климатичните изменения ще се увеличат.

Пояснява се, че федералното правителство е изхарчило повече от 350 милиарда долара през последното десетилетие за програми за подпомагане при бедствия и за покриване на загубите от наводнения и осигуряване на посевите. В загубите не влизат тазгодишните три големи урагана и пожарите, които се очаква да бъдат най-скъпоструващите в историята на държавата.

В доклада се прогнозира, че загубите ще се увеличат в бъдеще, достигайки потенциално до 35 милиарда долара на година до 2050 г. От Сметната палата отбелязват, че федералното правителство няма ефективен план за намаляване на загубите от климатичните промени.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заявява, че климатичните промени са измама. Преди няколко месеца той официално обяви, че САЩ напускат Парижкото споразумение за климата. Американският лидер също спря приети при администрацията на Обама инициативи за намаляване на парниковите газове.

Според палатата финансовите загуби от климатичните промени варират в различните региони. В югоизточната част на САЩ се увеличава рискът от катаклизми заради все по-често образуващите се бури и надигането на морското ниво. В западната част на САЩ се очаква увеличаване на сушата, горските пожари и горещите вълни, а в централната - проблеми с посевите.

В доклада на Сметната палата е направен преглед на 30 правителствени и академични изследвания, свързани с влиянието на климатичните промени, което оказва на национално и регионално ниво. Също така са интервюирани 28 експерти, които са запознати с изследванията.