Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта съмненията си за климатичните промени, намеквайки, че положението ще се подобри, като нещата се върнат в изходна точка, и че учените в тази област са политически мотивирани, пише "Гардиън".

Тръмп скептичен за новия доклад за климата, но ще го погледне

Тръмп скептичен за новия доклад за климата, но ще го погледне

Дадоха ми го. Дадоха ми го. И искам да видя кой го е изготвил

Американският лидер отдавна подлага на съмнение предупрежденията на учени, че глобалното затопляне е вследствие на дейността на човека. В интервю за CBS той заяви, че повече не вярва, че климатичните промени са измислица, както смяташе от 2012 г.

Мисля, че нещо се случва. Нещо се променя и това ще се върне в изходна точка. Не вярвам, че е измислица. Мисля, че вероятно има разлика. Но не зная дали е вследствие на човека. Ще кажа това: Не искам да давам трилиони и трилиони долари. Не искам да загубя милиони и милиони долари, коментира той.

Белият дом отказва да изясни позицията на Тръмп. Държавният глава написа в "Туитър" по време на големия студ през 2017 г., че "вероятно можем да използваме малко от това добро старо глобално затопляне".

Тръмп вярвал в промените в климата

Тръмп вярвал в промените в климата

САЩ излязоха от клубa

Президентът на САЩ обяви през миналата година, че изтегля страната от Парижкото споразумение.

Коментарът на Тръмп идва на фона на опустошенията в Югоизточен САЩ, където ураганът "Майкъл" нанесе сериозни щети и отне живота на близо 20 американци.

Учени предупреждават, че ще се увеличат ураганите заради затоплянето на океаните.

Запитан да коментира това, Тръмп отбеляза: "Трябва да ми покажеш учените, защото те имат много голям политически дневен ред". Относно топенето на полярните ледове и надигането на нивото на океаните, американският лидер каза, че никой не знае дали това се случва заради действията на човека.