Климатичните промени ще представляват заплаха за мира в държавите по света през следващото десетилетие. Това става ясно от глобалния индекс на мира на базирания в Австралия Институт за икономика и мир, предаде "Ройтерс".

За първи път глобалното затопляне се посочва като основен риск.

Близо 1 милиард души живеят в региони с висок риск от глобално затопляне, а 40% от тях са в държави, които са въвлечени в конфликт, отчита институтът.

Климатичните промени водят до конфликти заради съперничеството за изчерпващите се ресурси и също могат да заплашат прехраната, и да предизвикат масова миграция, поясняват авторите на изследването.

Иначе през 2019 г. светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години, отбелязват от Института за икономика и мир, който е използвал данни от мозъчни тръстове, изследователски институти, правителства и университети при изготвянето на индекса.

Но светът остава значително по-малко мирен в сравнение с преди 10 г. заради различни фактори, включително конфликтите в Близкия изток, засилването на тероризма и увеличаването на броя на бежанците.

Индексът определя позицията на всяка страна с точкова система от 1 до 5. Едно означава, че държавата е най-мирна, а пет - най-нестабилна, като се основава на 23 индикатора, от нивото на убийства до внос на оръжие.

Според авторите на проучването разрешаването на конфликтите може да помогне на държавите по-добре да си сътрудничат в борбата с глобалното затопляне.

Експерти приветстваха включването на климатичните промени като фактор за риск от конфликти.

България е на 26-о място с 1.607 точки. Няма промяна на позицията от миналата година. Най-мирни страни са Исландия, Нова Зеландия, Португалия, Австрия, Дания, Канада, Сингапур, Словения, Япония и Чехия. Русия е на 154-о място от 163 страни, а САЩ са на 128-о. Китай е на 110-о място. На последните две места са Сирия и Афганистан.