клонинг Роди се първият клониран човек. За това съобщава AFP, позовавайки се на нформация на религиозната секта Raelians. Новороденото е момиченце, което е точно копие на майка си – американска гражданка.

Както и се очакваше по време на раждането са стигна до цезарово сечение, иначе всичко останало мина нормално, заявява биохимикът Бриджит Буасел, ръководител на този проект.

Учените по света обаче до момента се отнасят скептично към тези новини, защото всичко около проекта е стрго секретно и не може да се потвърди, че новороденото наистина е клонинг.

В числото на скептиците е и професорът от Института по молекулярна биология към Руската академия на науките Александър Зеленин. В интервю, цитирано от NEWSru, той заявява, че въобще не е уверен в заявленията на сектата за клонираното момиченце.

Зеленин уточнява, че учените са свикнали да вярват на нов научен факт, едва след публикуването му в солидно списание, където са представени всички детайли по експеримента, неговият резултат, ясно доказателство, че това е именно клонирано бебе и т.н.

Ако все пак това се окаже истина, заявява ученият, ще се случи същото, както с овцата Доли – докато опитите не бяха повторени и възпроизведени на други животни, целият свят се съмняваше в резултатите от тази работа.

В същото време се разбра, че Буасел Буасел планира да даде пресконференция, на която обещава да покаже видеоматериали и предостави ДНК проби от майката и бебето за идентификация от независими експерти.

Сектата Raelians има 55 хил. последователи по света, които вярват, че животът на Земята е донесен от извънземни, посетили планетата ни преди 25 хил. години. Лидерът на сектата Раел учи, че целият живот на земята е създаден с помощта на генното инженерство. През 1997 г сектата финансира създаването на компанията Clonaid (извършила настоящото клониране), която трябва да осъществи целите на “реалините” – постигане на безсмъртие с помощта на клонирането.

Руските учени обаче предричат, че клонингът ще бъде урод и ще остарее на 30 годишна възраст. Директорът на Института по молекулярна генетика Евгений Свердлов заявява, че това е безотговорна и безнравствена стъпка. Резултатите от досегашните опити за клониране на животни показват, че в болшинството случаи се появяват различни аномалии.

В 99 процента от случаите съществува риск от раждането на изрод, подчертава Свердлов. Той дава пример със създаването на овцата Доли, като преди нея са били направени опити с над 300 присаждания и всички останали клонинги или умирали, или се раждали с аномалии. Дори и при самата Доли се наблюдавали различни болести, нехарактерни за овцете – полиартрит и най-накрая признаци на ранно стареене.