Кметът на Москва Сергей Собянин прекрати допитването дали да се възстанови статуя на първия началник на съветското КГБ Феликс Дзержински пред централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в руската столица, информира АФП.

Гласуването, което започна в четвъртък и трябваше да продължи седмица, предложи на московчани между статуята на Дзержински, който е разглеждан като символ на контрола на КГБ върху обществото в Съветския съюз, и на принца и православния светец от XIII в. Александър Невски.

В Русия гласуват за връщането на статуята на първия началник на съветското КГБ

В Русия гласуват за връщането на статуята на първия началник на съветското КГБ

Московчани избират между Дзержински и Ал. Невски

След като близо 320 000 души гласуваха за два дни, резултатите показваха, че 55% подкрепят паметник на Невски, а 45% - Дзержински. Собянин обаче реши да прекрати гласуването и поставянето на нова статуя като цяло.

В официалния си блог кметът на руската столица написа, че гласуването увеличава разделението и засилва сблъсъка между хората с различни възгледи.

Различните гледни точки за историята са неизбежни. Но паметниците на улиците и площадите не трябва да разделят, а да обединяват обществото, добави той.

Кметът обяви, че на площада пред ФСБ няма да бъде поставян паметник засега.

Изравнени сили между Невски и Дзержински в гласуването за паметник пред ФСБ

Изравнени сили между Невски и Дзержински в гласуването за паметник пред ФСБ

Вече повече от 200 000 души са гласували

Оригиналната статуя на Дзержински беше свалена през август 1991 г., след като десетки хиляди отпразнуваха неуспешен пуч срещу Михаил Горбачов, последния ръководител на Съветския съюз, който причини неговото разпадане.

11-тонната бронзова статуя, държана в парк със съветски паметници в централната част на Москва, се разглежда като част от културното наследство на Русия.