Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, безкомпромисен прогресивен демократ, който често критикува политиките на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, реши да се кандидатира за президент на Съединените щати, информира "Ройтерс".

Днес 57-годишният Де Блазио ще обяви кандидатурата си за президент на САЩ, потвърди говорител на кампанията му след месеци на спекулации дали ще включи името си в дългия списък с демократи, които са жадни да победят президента Доналд Тръмп на изборите през 2020 г.

53% от демократите подкрепят Байдън за президент на САЩ

53% от демократите подкрепят Байдън за президент на САЩ

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс е втори с 46%

Кметът, който няма право да търси трети четиригодишен мандат през 2021 г., се появи през 2013 г. като водещ глас на разрастващото се ляво крило, което промени Демократическата партия. Но той изпитва трудности при изграждането на национален профил и рейтингът му на одобрение в Ню Йорк започна да пада след няколко политически грешки.

Де Блазио ще публикува видео преди да се появи в предаването Good Morning America в ABC, в което ще обяви кандидатурата си. Той се очаква да започне кампанията си в Айова и Южна Каролина още този уикенд.

"Доналд Тръмп трябва да бъде спрян. Побеждавал съм го и ще го направя отново", обяви кметът във видеото.

Кметът на Ню Йорк ще трябва да се пребори с повече от 20 демократи, които се кандидатираха за президент на САЩ. Сред тях са основните претенденти на демократите бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и либерални икони като сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.