Книгата на починалия вследствие на отравяне с полоний бивш сътрудник на руските тайни служби Александър Литвиненко е включена в списъка с екстремистки материали и издания в Русия. Списъкът се изготвя от Министерство на правосъдието на Руската федерация.

Решението за включването на книгата на Литвиненко в съавторство с Фелштински "ФСБ взривява Русия", потвърдено и от съда, е последвано от изземане на тиража на книгата и отнемане на лиценза за електронно издаване и филмиране, съобщава ВВС.

Така книгата на Литвиненко се нарежда до други, включени в списъка на цензурата като видео със заглавие "Исляма ще победи", статията "За руското безумие" и различни рисунки с радикална националистическа насоченост.

От аналитичния център "Сова" заявяват, че признаването на книгата на Литвиненко за екстремистка е неправомерно, като според тях тя не отговаря по никакъв начин на формулировката за екстремистки литература и материали от закона.

 

Първото рускоезично издание на книгата на Литвиненко се появи през 2002 година, година след като отделни глави от нея бяха отпечатани от „Новая газета". Книгата бе издадени на английски и испански език.

Една от скандалните тези на авторите на книгата е тази за взривовете в жилищни сгради в Русия през септември 1999 година, жертви на които станаха повече от 200 души. Според Литвиненко и Фелштински взривовете са дело на руските спецслужби.

Според официалната версия на руските власти взривовете са дело на чеченските сепаратисти.

Юрий Фелштински, съавтор на Александър Литвиненко, е емигрант в САЩ от 1978 година, историк. По данни на руски медии за период от време той е бил консултант на покойния вече бизнесмен, също емигрант от Русия Борис Березовски.

Припомняме, Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон вследствие на отравяне с полоний-210.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума. Ковтун даде принципното си съгласие за участие като свидетел в публичните слушания в рамките на разследването по убийството, които текат в момента в Лондон.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон от времето на Втората световна война до днешни дни.