Американският президент Джордж Буш заяви пред журналисти, че е сигурен във връзките на Саддам Хюсеин с “Ал Кайда”, но подчерта, че американското правителство никога не е твърдяло, че бившият иракски президент е свързан с терористичните удари от 11 септември.

Причината, поради която настоявам, че има връзка между Саддам и Ал Кайда е това, че е съществувала връзка Ирак – Ал Кайда, уточнява Буш.

В същото време спецкомисията, разследваща действията на държавата преди и след ударите установи, че на 11 септември без знанието на военния министър Ръмсфелд Белият дом е издал заповед на американските ВВС да свалят отвлечените самолети.

Комисията освен това заявява, че нито един от самолетите не е бил свален, тъй като ВВС и военното командване твърде мудно са реагирали на заплахата от атентати.
Изяснено е, че вдигнатите във въздуха изтребители са нямали никакъв шанс да ударят или прихванат някой от отвлечените самолети, заради объркване е лошо взаимодействие между “неподготвените” военни и гражданските власти.

По време на заседанието на комисията е бил изслушан разговор между военния министър и вицепрезидента Чейни, от който става ясно, че Ръмсфелд не е знаел нищо за разрешението за сваляне на пътнически самолети в случай на опасност.