Искането за създаване на международен трибунал за процеса срещу обвинените в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири може да бъде включено в заключителния доклад на комисията на ООН.

Шефът на комисията Детлев Мехлис ще представи доклада с резултатите от разследването, продължило половин година, в Съвета за сигурност на ООН на 12 декември, съобщава агенция “Новости”.

Като се позовават на източници, близки до комисията, ливанските медии посочват, че изводите в доклада ще бъдат съсредоточени в три аспекта – обвинения срещу Сирия в нежелание в пълна степен да сътрудничи с комисията на ООН; препоръки да бъдат разпитани ливански и сирийски офицери от силите за сигурност и политици; както и да бъде създаден международен трибунал, който да съди обвиняемите.

В ливанската преса се появиха и изявления на американски дипломати, че Съветът за сигурност, като има предвид липсата на желание у Сирия да сътрудничи напълно с ООН-следователите, може да наложи санкции на нейните официални лица.
При този случай банковите сметки на сирийското ръководство ще бъдат замразени и неговите членове няма да бъдат приемани от страни членки на Съвета за сигурност на ООН.