Американски компании се дистанцират от Националната оръжейна асоциация (NRA). Оръжейното лоби е изправено пред растящ натиск след масовата стрелба във Флорида през миналата седмица, пише "Гардиън".

Компанията Hertz обяви, че скъсва отношенията си с асоциацията. Компанията за даване на автомобили под наем предлагаше отстъпки на членовете на NRA.

Националната оръжейна асоциация на САЩ с безпрецедентна атака в защита на оръжията

Националната оръжейна асоциация на САЩ с безпрецедентна атака в защита на оръжията

Шефът на Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ Уейн Лапиер прекрати мълчанието си

Преди това хотелите Best Western и Wyndham, които също предлагаха отстъпки на членове на асоциацията потвърдиха, че прекъсват контактите си с асоциацията.

Застрахователната и финансова компания Chubb се отказа да подпомага членовете на NRA. Компанията покриваше съдебните и други разходи на притежатели на оръжие, които са застреляли някого и твърдеят, че е било при самозащита. Неправителствената организация Everytown for Gun Safety, която от месеци притиска Chubb да прекрати застраховката, приветства решението.

Членовете на асоциацията получават отстъпки при много услуги, включително при закупуване на стоки, наемане на автомобили, хотели, застраховки и други. Но компаниите са под натиск след стрелбата във Флорида, при която загинаха 17 души.

Демократите ще отменят Втората поправка, мобилизира Тръмп републиканците

Демократите ще отменят Втората поправка, мобилизира Тръмп републиканците

Втората поправка на Конституцията защитава правото да се съхранява и носи оръжие

АП съобщава, че в интернет се разпространяват петиции за бойкот на компаниите, които предлагат отстъпки на членовете на асоциацията. В "Туитър" има група с хаштаг #BoycottNRA.

Застрахователната компания MetLife Inc., софтуерната компания Symantec Corp и други също прекратяват партньорството си с асоциацията.