Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".

В неделя Гърция регистрира рекорден брой заразени - 203 случая.

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест

Гърция удължава изискването за отрицателен PCR тест

От 1 август корабите ще могат да пътуват с 80% от капацитетът си

"Можем да кажем, че Гърция официално влезе във втора вълна на епидемията. Това е моментът, когато ние можем да спечелим или да изгубим битката", каза Гикас Магиоркинис, асистент по хигиена и епидемиология в Атинския национален университет. Бившият преподавател от Оксфордския университет е сред експертите, които съветват правителството. Магиоркинис прогнозира случаите да нараснат до 350 на ден, ако "драматичното увеличение" продължи.

Ако няма промяна в тенденцията, ние най-вероятно ще предложим още мерки в съответствие с това, което видяхме в Порос, каза той, имайки предвид Сароническите острови, където в края на миналата седмица бе регистрирано увеличение на случаите, което принуди правителството да обяви безпрецедентни мерки, включително затваряне на баровете, клубовете и ресторантите.

Рекордни 110 нови случая на коронавирус в Гърция

Рекордни 110 нови случая на коронавирус в Гърция

9 от тях са открити сред туристи

Гръцкият здравен министър Василис Кикилиас намекна, че най-вероятно по-късно днес ще бъдат обявени допълнителни мерки, предупреждавайки, че вирусът се разпространява все по-опасно.

До този месец гръцките здравни власти изглежда държаха ситуацията под контрол, но Магиоркинис коментира, че е регистрирано внезапно увеличение, включително на броя на интубираните от деветима на 1 август до 22 миналата нощ.

Туризмът частично има роля за внезапното увеличение, но според експертa причините предимно са свързани с нарушаване на препоръките от страна на по-младите, които през последните седмици заляха баровете и плажовете.

Стана ясно, че туристите от няколко държави ще трябва да доказват с негативен тест за коронавирус преди да влязат в Гърция.