Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса вярва, че корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията, а не идеологията, както беше в миналото, цитиран от ДПА.

"Корупцията е най-големият враг на демокрацията днес, а не комунизмът. Всички големи идеологически врагове вече не съществуват", каза перуанският писател в интервю за ДПА в Берлин, където представя преведената на немски език книга "Five Corners".

Според него грандиозните, утопични фантазии от недалечното минало изчезнаха.

"Само някои малки групи вярват, че социалистическата революция ще разреши проблемите на Латинска Америка. Не вярвам, че има човек, който иска страната му да следва кубинския или венецуелския модел", добави спечелилият през 2010 година Нобелова награда за литература.

Той сравни президента на Венецуела Никола Мадуро с "полуграмотен диктатор".

Перуанският интелектуалец, който получи испанско гражданство през 90-те години на XX век., няма съмнение.

"Корупцията е най-голямата заплаха за правителствата в Латинска Америка", предупреди той и добави, че подобно нещо има и в Испания.

Според него освен корупцията, появата на национализма в резултат на популизма е друго голямо зло в днешния свят.

"Няма нито една страна, която да е напълно имунизирана от демагогия, популизъм или най-грозното им лице - национализмът", подчерта Льоса в отговор на "Брекзит".

Писателят, който живее в Англия от много години, призна, че никога не си е представял, че Обединеното кралство ще падне в ръцете на демагози и популисти.