Австрийската крайна десница официално започна процедура по оспорване на резултатите от президентските избори, след като кандидатът на партията загуби с малка разлика. Това съобщиха представители от съдебните институции в страната, цитирани от АП.

Партията на свободата алармира за редица нередности по време на вота на 22 май, конкретно за пуснатите по пощата бюлетини, каза говорител на Конституционния съд.

Кандидатът на партията Норберт Хофер водеше след затварянето на секциите. Но окончателните резултати след преброяването на изпратените по пощата бюлетини тласнаха на първото място кандидата на Зелената партия Александър ван де Белен, който спечели с малко повече от 30 хиляди гласа.

Финалните резултати дават 50,3% подкрепа за Белен и 49,7% за Хофер.

Обжалването пред съда може да доведе до най-малко частично преброяване на гласовете, ако съдът реши в полза на партията.

Лидерът на Партията на свободата Кристиан Щрахе заяви, че партията е получила информация за нередности.

Според политолога Мирослава Димитрова–Козлеков, която живее във Виена, днес в 24:00 часа местно време изтича крайният срок резултатите да бъдат оспорени.  Политологът отбелязва, че ситуацията с избора на новия австрийски президент остава напрегната до последния момент.

Партията внася иск за оспорване на изборния резултат поради манипулация на вота от бюлетините по пощата. Нередности по време на преброяването на тези бюлетини са констатирани в  84 от 117 избирателни секции. Засегнати са 135 275 бюлетини, изпратени по пощата и преброени по начин предполагащ възможност за манипулация.

Конституционният съд трябва да реши до 1 юли дали да има ново преброяване на бюлетините или ново гласуване.  Според Хайнц Кристиан Щрахе и адвокатът Бьомдьорфер, събраните доказателства за нередности по време на изборите са достатъчни, за да се обявят за невалидни и да се проведат нови.

Последното преброяване на бюлетините, след корекция на грешки, извършени в две избирателни секции поради двойно преброяване на гласове, получени от бюлетини по пощата, намали преднината на спечелилия изборите Александер ван дер Белен на 30 855 гласа.

За да бъдат повторени изборните процедури в секции, където са установени нередности при провеждане на изборите или да бъдат преброени отново бюлетините, получени в тях, е необходимо на съда да бъдат предоставени доказателства, че тези несъответствия биха оказали влияние върху крайния изборен резултат. До момента за неспазване на изискването за преброяване на бюлетините в предвидения от закона час, 09:00 часа на 23 май, са обвинени 6 избирателни секции, пет в провинцията и една във Виена. В тези секции преброяването е започнало вечерта на 22 май в отсъствието на наблюдатели от Партията на свободата. Според МВР на Австрия обаче, броят на така преброените бюлетини нямат съществено значение за крайния изборен резултат, допълва политологът.

Допълнителни злоупотреби, признати от МВР, са случаите, в които лица под 16 години са били допуснати да гласуват. В няколко изборни секции са подадени сигнали за подобни нарушения. Отговорност се носи от председателите на избирателната комисия в засегнатите секции.

Според представителите на министерството други злоупотреби по време на изборите не са регистрирани, уточнява Мирослава Димитрова–Козлеков.