куче-пазач По улиците на Ню Йорк, както и във фоайетата на административните сгради на града, се появиха склуптури на кучета.

Това е инициатива на американския клуб на кинолозите. Те са решили по този начин да се отблагодарят на кучетата-спасители, които са помагали при издирването на телата изпод развалините на разрушения Световен търговски център миналата година.

“Тези кучета продължават да ни помагат, или при изгубено дете в гората, или изгубил се в града болен”, разказва директорът на клуба Дейвид Фрей. По неговите думи целта на тези кучешки склуптури е да събере средства за любителските и професионалните организации, възпитаващи спасителни кучета.

За модел на склуптурата е избрана немската овчарка. 300 художника са участвали в конкурса, подбрани са сто творби. Всеки е трябвало да направи по едно куче. След това са били изложени по улиците на града.

Те ще стоят там до края на ноември. През декември произведенията на изкуството ще бъдат продадени на търг. Предполага се, че първоначалната цена ще бъде 13.5 хиляди долара.

Всяка склуптура е уникална. Има например куче-пожарникар. Художник е добавил към нея играчка пожарна кола, с която си е играл в детството. Има куче, което е в бронежилетка.

Тъй като всяко от тези кучета е оригинално произведение на изкуството, немалко любители на животните сигурно мечтаят да притежават подобна склуптура.