Ñèìåîí Ñàêñêîáóðããîòñêè По “горещата линия”, обявена от службата за сигурност на “Лукойл”, се е обадил човек, който е заявил, че Сергей Кукура - отвлечен преди няколко дни - ще бъде освободен, след като за него бъдат заплатени 6 милиона щатски долара, предаде Миг нюз.

Позвънилият е заявил, че вицепрезидентът на компанията е жив и здрав и нищо не го заплашва. Откупът трябвало да бъде платен в брой в дребни банкноти, като половината е в рубли и половината - в долари. За начина на предаването на парите щяло да има уточнение след принципното съгласие на рафинерията.

От компанията не са потвърдили или опровергали информацията за поискан откуп. По-рано “Лукойл” обяви готовността си да изплати 30 милиона рубли (около 950 хиляди долара) за информация, която би могла да помогне за освобождаването на Сергей Кукура.

Разследването по делото за отвличане е под контрола на Генералната прокуратура на Русия. Следствието се държи в дълбока тайна, не се знае името на следователя, водещ делото.

Бизнесменът изчезна на 12 септември в района на село Внуково в Подмосковието. До жп-прелез близо до селото колата на Кукура е била спряна за проверка на документи от четирима маскирани и въоръжени с автомати мъже. Те вкарали Кукура в черна Волга със сини милиционерски номера, а на шофьора и телохранителя направили инжекции, от които те загубили съзнание, след което ги откарали в гората край друго село и ги изоставили.