В Китай официално прекратиха мълчанието и признаха, че Културната революция е била грешка и повече няма да се повтори, съобщават китайски медии по повод 50 години от началото на революцията.

Вчера китайските държавни медии не коментираха годишнината, а също така не бяха организирани мероприятия от правителството.

Китай мълчи за 50-годишнината от началото на Културната революция

Китай мълчи за 50-годишнината от началото на Културната революция

Един блогър, "Media Lao Wang", разпространи снимка

На 16 май 1966 година тогавашният лидер Мао Цзедун започва кампания за унищожаване на съперниците си. В същото време той призова китайската младеж да „прочисти” обществото. Годините на кръвопролития и безредици приключват със смъртта на Мао през 1976 година.

Много рядко в страната публично се споменава Културната революция.

People's Daily на Комунистическата партия обаче публикува коментарен материал на страницата си, в който се отбелязва, че Китай никога не трябва да позволява да се случват събитията от 1966-1976 година.

Никога не трябва да забравяме да извличаме уроци от „Културната революция”. Не можем и няма да позволим да се повтори такава грешка като „Културната революция”, се отбелязва в материала.

В интернет се появиха дискусии във връзка с Културната революция в Китай. Продължилият десетилетие вътрешен хаос беше голяма катастрофа. Така че е нормално да се чува хората да говорят за 50-та годишнина на това движение, пояснява се в материала.

Пълното отричане на ценностите на Културната революция е не само разбираемо в партията, но също стабилен консенсус в цялото китайско общество. Невъзможно е такава революция да се повтори. Десетилетие на бедствие причини тежки поражения, оставяйки трайна болка в много китайци. Пълното отричане на ценностите на Културната революция ще помогне на китайското общество да остане бдително пред опасността от всякакъв безпорядък, се изтъква в материала, посветен на годишнината.

Повече от 1 милион души са вкарани в затвора, убити или са се самоубили по време на революцията. Мао нарежда да се затворят училищата, за да принуди младите хора да се преместят в селските райони.

Вчера нямаше официални мероприятия във връзка с отбелязването на годишнината, въпреки че поддръжници на Мао организираха частни събития.