Новоизбраният председател на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че има риск САЩ да изгубят глобалната си лидерска роля, пише "Уолстрийт джърнъл".

В интервю за CBS тя предупреди за рисковете от търговската война между САЩ и Китай и призова американския лидер Доналд Тръмп да не настоява Федералният резерв да намали основната лихва, защото може да доведе до увеличаване на инфлацията.

Глобалният растеж е крехък и застрашен според Лагард

Глобалният растеж е крехък и застрашен според Лагард

Тя е на мнение, че е нужна женска ръка

"Отгледана съм като гражданин на този свят. Рискът, който виждам, е, че САЩ са пред риск да изгубят лидерството си. И това би било ужасно развитие", подчерта бившият директор на Международния валутен фонд.

"Когато безработицата е на ниво 3,7 на сто, не искате да ускорите толкова много с намаляване на основната лихва. Защото рискът, който поемате, е, че цените ще отидат нагоре. Трябва да бъдете много внимателни. Знаете, като да управлявате самолет", обясни тя.

Кристин Лагард не зачете ЕП, симптоматично

Кристин Лагард не зачете ЕП, симптоматично

Изборът на Лагард вече е исторически с няколко прецедента, пише Петър Илиев

Лагард заяви, че би казала пред Тръмп, че стабилността на пазарите не трябва да зависи от съобщение в "Туитър", а се изискват обмислени, премерени и рационални решения.

Според нея САЩ са сила за добро, подхранвайки принципите на върховенството на закона, демокрацията, свободните пазари и уважаване на индивидуалността.

Тя също призова политиците да прекратят търговската война между САЩ и Китай, тъй като сериозно вреди на световната икономика.

По отношение на Брекзит, Лагард е натъжена от решението на Лондон.

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Лидерите на ЕС официално ще потвърдят Лагард на поста на редовната среща в средата на октомври

"Международната търговия, връзките, движението на хора и движението на капитали извади стотици милиони от бедност. Сега някои хора в развитите икономики могат да кажат: "Какво ме е грижа?", коментира още тя отстъплението на САЩ и Великобритания от международни организации.

Лагард ще замени Марио Драги на поста шеф на Европейската централна банка от 1 ноември.

Комисия на ЕП одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Комисия на ЕП одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Тя беше подкрепена от 37 души, 11 бяха против...