Огласените до момента резултати от третата фаза на клиничните изпитания на руската ваксина "Sputnik V" са противоречиви и непълни, същевременно руската страна и досега не дава достъп до цялостната информация за ваксината. Това става ясно от публикация на списание "The Lancet", в която са цитирани позиции на международна група от учени.

Припомняме, през февруари руски автори, участвали в създаването на ваксината, публикуваха в "The Lancet" статия, в която се твърди, че ефективността на "Sputnik V" срещу коронавирусната инфекция е 91.8%.

От международната група експерти посочват, че публикуваното от руския екип не е подплатено с достатъчно научна информация, въз основа на които да се оценят качествата на ваксината, и това буди недоверие към изводите на нейните създатели.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...

"Необходимо е да има достъп до данни, подкрепящи констатациите от проучването, задължително е да се проверят и потвърдят заявените констатации. Още по-сериозно е, ако има очевидни грешки и числови несъответствия в представените статистически данни и резултати. За съжаление, изглежда това се случва в случая с третата фаза на "Sputnik V" - се казва в статията.

Напомня се, че подобни проблеми са установени и при данните от първата и втората фаза на изпитанията, проведени с руската ваксина.

Учените посочват, че са направили множество независими запитвания за достъп до "суровите" данни, но не им е даден достъп до тях. Отговорът от Русия гласи, че достъп до такава информация няма да се предоставя докато не приключат изпитанията и дори след това той ще е възможен само "със съгласието ва заинтересованите страни, включително т. нар департамент по сигурността".

Въпреки публичното отричане на някои проблеми от страна на руския екип, впоследствие са били нанесени официални корекции в данните.

"Междинните резултати от третата фаза от изпитанията на ваксината "Sputnik V" отново пораждат сериозно безпокойство", - пишат изследователите.

Те отбелязват, че обявената през февруари ефективност на ваксината от 91.6%,е базирана на протокол от септември, по който липсват разяснения. Деветима учени от Европа и САЩ посочват също, че описанието на първичния резултат, публикувано на американския сайт ClinicalTrials.gov, е противоречиво.

Отбелязва се също, че не е ясно от какво е продиктувано изключването на 13 986 участници в хода на изследванията.

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Der Spiegel: 4 загадъчни жертви при изпитанията на „Sputnik V”, десетки са изчезнали

Институтът по научна етика Resis задава въпроси...

Също така, данните за ваксинираната група на 20-ия ден се отнасят до повече лица, отколкото на 10-ия ден, сякаш липсва информация за 100 участници на 10-ия ден, или те са били записани след 10-ия ден. Същевременно липсва обяснение за евентуалната причина за подобна корекция.

Тъй като броят на участниците, докладвани за различните групи ваксинирани, не се равнява на общия отчетен брой, това поставя под съмнение точността на резултатите, подчертават експертите.

"Има недостиг на важна информация, например, за клиничните параметри, определящи съмнението за наличие на COVID-19. Също и за това какви диагностични протоколи са използвани, когато са провеждани РCR тестове, какъв конкретен метод е прилаган или колко са циклите на амплификация." - се казва в публикацията.

Учените допълват, че начинът, по който се определят подозренията за COVID-19, може да компрометира тестването с РCR, с помощта на което се отчитат потвърдените случаи на COVID-19 - това е решаващо при определянето на ефективността на ваксината.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината