Рига и Талин трябва да работят за засилване на военното присъствие на силите на НАТО в Балтийския регион. Това заяви латвийският премиер Марис Кучинскис по време на пресконференция след съвместното заседание на правителствата на Латвия и Естония, което съвпадна с честването на 100-та годишнина от обявяването на независимостта на двете републики.

"В областта на сигурността, ние успяхме да постигнем, че НАТО разшири присъствието си в балтийските държави. Сега заедно ние трябва да изпълняваме решенията, приети на срещата на върха в Брюксел. Необходимо е да се работи за засилване на присъствието на НАТО в небето и морето, и също така гарантират свободното движение на съюзниците в кризисна ситуация", каза Марис Кучинскис.

Според него Латвия и Естония са обединени от много сфери, където републиките си сътрудничат и не се конкурират помежду си. "По мое мнение, следващата стъпка за по-нататъшно сътрудничество между двете страни е естествено, че това е регионалното сътрудничество между Латвия и Естония, укрепването на сигурността, регионални проекти за транспортна инфраструктура на енергия и актуални въпроси от дневния ред на ЕС", - каза Кучинскис.

По време на срещата страните обсъдиха изграждането на европейската железопътна мрежа Rail Baltica. Марис Кучинскис изрази задоволство, че страните в изпълнението на този проект от планирането фаза започна да проектира. "Това ще помогне на жителите на Естония и Латвия да се движат между страните много по-бързо и по-ефективно", заяви министър-председателят на Естония Юри Ратас. "Реализирането на Rail Baltica е не само инфраструктурен обект, но и обмен на данни, за да улесни нашите предприемачи и жители", добави той.

Ръководителят на естонското правителство също така подчерта, че и двете републики се отнасят не само за близки отношения, но и за общо мнение по много въпроси на ЕС и НАТО.

Кучинскис от своя страна нарече съвместната среща на правителствата на Латвия и Естония символично събитие, което се провежда за първи път. Той също така изрази увереност, че в този формат страните трябва да се срещнат в бъдеще. "Латвия и Естония говорят на същия език", заключи той.