Водещ член на националистическата партия „Алтернатива за Германия” беше подложен на остри критики, след като призова за реабилитиране на расово понятие, използвано от нацистите, информира АП.

Съпредседателят Фрауке Петри заяви в интервю, че думи като „voelkisch” не трябва повече да бъдат табу.  Често използвано от нацистите – техният партиен вестник се казваше Voelkischer Beobachter – понятието се отнася до хора, които принадлежат към определена раса. Произходът е от „Volk”, от немски език „народ”.

Трябва най-накрая да си върнем спокоен, не безкритично, но нормален начин на работа в нашата нация и понятия като „Volk” и думи, които произлизат от тях, каза Петри пред вестник Welt am Sonntag.

Запитана дали ще включи "voelkisch" сред думите, които трябва да бъдат реабилитирани, Петри отговори, че тя лично не използва понятието, но не и харесва, че само се използва в негативен смисъл.

Нека работим, за да предадем на понятието позитивна конотация, призова тя.

Политици, коментатори и историци остро реагираха на коментара, предупреждавайки, че партията на Петри се опитва да легитимира идеи, които са били в основата на нацистката идеология.

"Алтернатива за Германия" се опитва да се представи като единственият реален защитник на германския „Volk”.