Броят на венецуелските граждани, които са в редиците на народното опълчение, достигна 3,3 млн. Това обяви в неделя президентът на Боливарийската република Никола Мадуро по време на реч пред своите привърженици в град Ла Гуайра, който е столица на северния щат Варгас.

"Днес мога да съобщя на Венецуела и на целия свят, че народното опълчение [милицията] достигна 3,3 милиона души", каза Мадуро в реч, която беше излъчена по държавната телевизия.

Нови санкции за Венецуела

Нови санкции за Венецуела

Решение на САЩ

Според държавния глава всички милиции са "организирани, обучени, въоръжени и готови да защитават целостта, независимостта и мира на Венецуела". "Целта до 2020 г. е да се достигне 4 милиона души", каза Мадуро.

Ситуацията във Венецуела ескалира, след като местният опозиционен лидер Хуан Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента беше отменено от Върховния съд, но той се обяви за действащ президент.

САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да "отвлекат" протестите в Латинска Америка

САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да "отвлекат" протестите в Латинска Америка

Вашингтон не можел да толерира режими, които смята за незадоволителни

Съединените щати го признаха за временно изпълняващ длъжността държавен глава; към тях се присъединиха членове на групата Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето страни от ЕС. Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. Неговата подкрепа изразиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.