България провежда втора антимакедонска кампания по повод предстоящата през октомври изложба на средновековни ръкописи в Кралския музей в Брюксел, съобщи македонският "Канал 5".

(Според македонските медии, първата антимакедонска кампания на българите е реакцията им на филма "Трето полувреме" - бел. ред.)

Изложбата е организирана от университета в Скопие, организацията „Валони-Брюсел Интернасионал” и Кралския музей на Маримо.

Македония представя текстовете, част от изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония”, не само като открити на територията на Македония, но и отразяващи отличителни македонски езикови черти. Това било доказано от авторитетни местни и чужди специалисти.

Български политици и историци, обаче, остро се противопоставиха на представянето на изложбата и настояха държавата да се намеси.

За пореден път обаче странно пасивно остана външното ни ведомство. Макар от посолството в Скопие да уточняват, че са информирали София още преди два дни за македанското инициатива, МВнР не произведе никаква реакция.

Неприятно впечатление прави, че по балкански проблеми се изказва говорителят на Министерство на външните работи, а по теми за Близкия Изток, Иран и Занзибар - външният министър, коментира по този повод пред Фокус Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО - БНД.

„Външно министерство не се интересува от тези работи, българският външен министър като че се вълнува повече от това - как да се залепи за някоя поредна европейска инициатива или да покани поредните ислямисти опозиционери на някого в Близкия Изток, за да може да си осигури следващата месторабота като европейски чиновник, отколкото - от българските интереси, заявява още Каракачанов.

"В световната славистика, която е една сериозна наука със значими центрове в почти всички големи европейски страни, не съществува понятието македонски език или македонска средновековна литература. И няма начин да съществува, тъй като македонски литературен език няма. Това каза пред Агенция „Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

Просто - това име не съществува, за да има македонски диалекти и македонски език, а за писменост въобще да не говорим. Публична тайна, която я знае цял свят е, че през 1944 г. е създадена писмената езикова норма, която днес се нарича македонски език", допълни Божидар Димитров.

Не знам - този Съвет за македонски език какво е - дали е нещо академично към прословутата Македонска академия на науките (МАНУ), или е сдружение на възторжени идиоти – любители на историята и филологията. Най-вероятно е последното, тъй като не мога да повярвам, че един сериозен учен би твърдял същото. Но, в Македония, както е известно, няма сериозни учени, нито историци, нито изкуствоведи, нито филолози, така че тяхното мнение е без никакво значение. То не се противопоставя на българските историци, а на цялата световна славистика", посочи още Божидар Димитров.

"Югозападните ни съседи трябва да забравят да крадат историята от IX-X век и от XIII-XIV век, когато няма и помен от държава, наречена Македония. Това каза пред Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров.„Книгите, за които става дума в тази изложба, са изцяло свързани със старобългарската култура. Да не забравяме, че старобългарската култура е създала не само т.нар. македонска култура. Школите в Преслав и в Търновград през XIV век са създали културите не само на балкански държави – Сърбия, Влахия и Молдова, но и на Русия и това е признато от самата нея”, каза още проф. Овчаров.

пари и от Европейския съюз, Македония финансира антибългарската пропаганда, това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът академик Георги Марков от Института по история в Българската академия на науките. По думите му – за филма „Трето полувреме” - един милион евро се дава от скопското правителство, един милион евро се дава от Чехия, по линия на Европейския съюз. „ Република Македония, която едва – едва диша, с 30 % безработица, строи исторически център за 150 милиона евро. Издава трудове на по няколко езика, прави пропаганда по целия свят. Защото за тях историята е голямата политика”, каза още академик Георги Марков.

Във връзка с информацията за предстоящата изложба, евродепутатът Андрей Ковачев информира, че се е свързал с организаторите на изложбата от белгийска страна - Кралския музей "Маримон" в Брюксел и организацията "Валони-Брюсел Интернасионал" (ВБИ), съобщават от пресцентъра му.

И двете белгийски организации са уверили Ковачев, че все още няма съгласувано име на изложбата, но че в това име няма да фигурира думата "македонски". От организацията "ВБИ" информираха още българския евродепутат, че двама учени от Католическия университет в град Льовен са командировани в Република Македония, за да се запознаят с ръкописите, които предстои да бъдат изложени в Брюксел. Андрей Ковачев е получил също така уверение от белгийска страна, че тези ръкописи ще бъдат представени по научно обоснован начин, който ще се базира на доклад от двамата учени. Белгийската страна е готова да обсъди техните заключения и с българските учени.

След поредния спор между България и Македония за изложбата на средновековни ръкописи в Брюксел, името на презентацията беше променено, съобщи bTV.

Белгийските организатори са сменили наименованието на изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония”, както поиска българската страна и тя вече е обявена като „Ръкописи от ХІІІ до ХІХ век”.

Директорът на Университетската библиотека в Скопие Миле Бошевски коментира пред македонската телевизия „Сител”, че белгийската страна няма право да сменя името на изложбата.