Френското правителство засилва действията си срещу ислямисткия екстремизъм. Това заяви президентът Еманюел Макрон във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Макрон каза също, че местната групировка, замесена в атаката за обезглавяване в петък, ще бъде разбита.

"Знаем какво трябва да се направи", каза Макрон пред репортери след среща с отдел за борба с ислямизма в североизточното предградие на Париж.

Припомняме, че френските власти обявиха, че ще затворят джамия в Париж като част от крутите мерки срещу радикалния ислям, довели до арестите на повече от десетима души след обезглавяването на учител, който показа на учениците си карикатура на пророка Мохамед.

Убийството предизвика паралели с клането през 2015 г. във френското сатирично списание "Шарли ебдо", където 12 души, включително карикатуристи, бяха застреляни за публикуване на карикатури на Мохамед.

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Франция затваря джамия в Париж заради обезглавяването на учителя

Крути мерки във Франция срещу ислямистите

Френските учители отдавна се оплакват от напрежение около религията и идентичността, което се разпространява в училищата.

Междувременно от прокуратурата в Париж заявиха, че са започнали разследване на френски неонацистки сайт, хостван в чужбина, който публикува отново снимката на обезглавения труп на Самюел Пати, публикувана в "Туитър" от убиеца.