Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието, избухнало по време на протестите срещу неговите реформи във френската пенсионна система и настоя, че то няма да промени плановете му, съобщава RFI.

"Осъждам насилието и предлагам пълната си подкрепа на силите за сигурност, които работиха по образцов начин", каза Макрон пред репортери в петък по време на пътуване до Брюксел.

"Изправени пред насилието, което аз разграничавам от протестите, ние ще продължим да проявяваме максимална твърдост", каза той, настоявайки, че правителството "няма да даде нищо на насилието".

Макрон е изправен пред криза, която доведе до едни от най-големите стачки и най-лошото улично насилие във Франция от години, след като правителството му прокара непопулярния си законопроект за пенсионна реформа през парламента без гласуване.

Макрон обеща да продължи с "демократичния процес" и очаква решението на най-висшия конституционен орган на Франция, Конституционния съвет, относно законопроекта за пенсиите.

Президентът каза, че е готов да разговаря със синдикалните лидери по въпроси като професионалното изтощение, преквалификацията, условията на труд и възнагражденията в определени сектори. Той покани обединеното синдикално движение да се срещне с него, за да "постигне напредък" по тези теми.

Очаква се протестите да продължат следващата седмица, като във вторник е обявен нов ден за действие.

Размириците накараха Макрон да отложи държавното посещение на британския крал Чарлз III и кралицата Камила - първоначално планирано за този уикенд - до началото на лятото.

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Синдикатите се опасяват от трагичен обрат