Малък самолет с представители на ЕС катастрофира малко след излитането си от Малта, съобщиха източници от летището и свидетели, цитирани от Ройтерс.

Най-малко петима души са загинали - най-големият инцидент със самолет в мирната история на страната, отбелязват източниците.

Летищните власти обявиха, че самолетът е превозвал официални представители на граничната агенция на ЕС "Фронтекс". Организацията заяви в съобщение, че не е разполагала със самолет там, но не разкри дали е имало служители на агенцията на борда.

Катастрофата е станала около 6,30 часа тази сутрин. Самолетът е трябвало да лети до Мисрата, Либия, подчертаха от летището.

Телевизионни кадри показаха пламъци от падналия самолет в близост до пистата и издигащ се към небето стълб от черен дим.

"Таймс от Малта" съобщи, че всички полети от и към международното летище са спрени.

Няма подробности за самоличността или националността на жертвите.

Самолетът Metroliner може да превозва около 10 души.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат потвърди, че "малък самолет" е катастрофирал на летището.

По-късно шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерини обяви, че в самолета не е имало представители на "Фронтекс" и на ЕС. От "Фронтекс" също потвърдиха думите на Могерини. 

Военното министерство на Франция потвърди, че са загинали трима представители на ведомството и двама представители на частни компании, свързвани с министерството. Самолетът е извършавал наблюдателен полет.