Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди държавите в Индийско-Тихоокеанския регион да не попадат в капана на китайската дългова дипломация и ги насърчи да изберат "по-добрия вариант" на американско финансиране за развитие.

Протекционизмът е обречен на провал, предупреди Си Дзинпин САЩ

Протекционизмът е обречен на провал, предупреди Си Дзинпин САЩ

Това е недалновиден подход и е обречен на провал

Пенс произнесе критична реч по адрес на Китай по време на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) в Папуа Нова Гвинея, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс". Американският политик подчерта сериозната конкуренция между двете световни сили за регионално влияние.

"Ние не удавяме нашите партньори в море от дългове. Ние не заставяме или компрометираме вашата независимост. Не предлагаме стягане на пояс или един път", каза той, имайки предвид китайската икономическа инициатива "Един пояс - един път".

Пред форума Пенс подчерта, че САЩ имат "принципен подход" за финансиране на инфраструктурни проекти в региона, който е в ярък контраст с хищническото поведение на някои държави.

"Някои предлагат инфраструктурни заеми на правителства в Индийско-Тихоокеанския регион и света, често условията по отпускането на заеми са непрозрачни", продължи той и предупреди, че проектите често са неустойчиви и с лошо качество.

Дутерте: Китай вече притежава Южнокитайско море, САЩ да прекратят военните учения

Дутерте: Китай вече притежава Южнокитайско море, САЩ да прекратят военните учения

Военните учения на САЩ и съюзниците им в региона създават "търкания"

"Позволете ми с голямо уважение да се обърна към всички страни в този обширен регион и към света: Не приемайте дълг от друга държава, който може да компрометира суверенитета ви. Защитете интересите си. Защитете независимостта си. И както САЩ винаги поставяйте страната си на първо място", призова Майк Пенс.

По време на речта си Пенс, който представлява президента на САЩ Доналд Тръмп на международния форум, изложи принципите, на които се базира американската визия за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион: свобода на мореплаването и въздухоплаването, индивидуални свободи и уважаване суверенитета на другите държави.

Според наблюдатели в региона концепцията на САЩ е за отпор на агресивната дипломация на Китай за оказване на влияние в региона, макар че Пенс подчерта, че се отнася за всички държави.

Вицепрезидентът сигнализира, че САЩ ще продължат да участват в операции за защита на свободата на мореплаване в Южнокитайско море.

Пенс подчерта, че Китай има място в американската визия, ако избере да уважава суверенитета на съседните държави, стреми се към свободна, справедлива и реципрочна търговия и спазва човешките права и свободи.