Главен съюзник на президента Владимир Путин предупреди Полша в четвъртък, че държавата-членка на НАТО сега се смята за "опасен враг" от Русия и може да загуби държавността си, ако продължи по сегашния си курс, пишат "Ройтерс" и ТАСС. 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, направи коментарите в статия за руско-полските отношения, като каза, че Москва вече има "опасен враг" в лицето на Полша.

"Ние ще се отнасяме към нея (Полша) именно като към исторически враг", каза Медведев. "Ако няма надежда за помирение с врага, Русия трябва да има само едно и много твърдо отношение към нейната съдба".

"Историята неведнъж е произнасяла безпощадна присъда на самонадеяните поляци: колкото и амбициозни да са реваншистките планове, техният крах може да доведе до смъртта на полската държавност в нейната цялост."

Войната в Украйна изпрати и без това напрегнатите отношения между Варшава и Москва до нови дъна.

В Полша започна танково учение

В Полша започна танково учение

Подготовка срещу руската агресия

Полша, която подкрепи Украйна, обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира страната с кампании за дезинформация и шпионаж. Москва осъди това, което вижда като враждебна позиция на Варшава спрямо нея и руските интереси в Полша.

Медведев, който се представи като либерален модернизатор, когато беше президент от 2008-2012 г., сега се представя като яростен антизападен кремълски ястреб, който често се нахвърля срещу Запада с обиди.

Дипломати казват, че възгледите му дават индикация за мисленето на висшите нива на кремълския елит.

Медведев предупреди, че действията на Полша могат да доведат до пряка конфронтация с Русия и Беларус и да започнат Трета световна война.

"Собственото военно натрупване на Полша и полското военно присъствие в Украйна могат да предизвикат пряка конфронтация между Варшава и Беларус и Русия. В този случай съюзническата група ще даде подходящ отговор, за да предотврати заплахи, които произтичат от злите амбиции на полския истаблишмънт", подчертава той.

Според Медведев "безразсъдните действия на Полша, ако бъдат необмислено подкрепени от нейните съюзници в НАТО, могат да имат дълбоки опасни последици за целия свят... И тогава Полша ще изпълни ролята на "хиената на Европа", която отприщва Третата световна война".

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Медведев пак плаши с ядрена война, сега е обиден, че Байдън сравнява Путин с Хамас

Говори за сатанизъм и обещава руската църква в Украйна да се възроди "чрез кръвта и страданието на гражданската война"