Мексиканците в неделя гласуваха на референдум дали да бъдат разследвани петима от бившите лидери на страната, предаде "Ройтерс".  Допитването, инициирано от президента Андрес Обрадор, бе критикувано, че този ход е политически трик на управляващите и избирателната активност може да бъде ниска.

Обрадор обвини миналите администрации на страната като дълбоко корумпирани и направи борбата с тях свой основен приоритет. Критиците обаче казват, че е малко вероятно да събере достатъчно гласове, за да бъде валиден референдумът. Най -малко 40% от регистрираните мексикански избиратели, или около 37 милиона души, ще трябва да гласуват, за да бъдат резултатите задължителни. Анализаторите заявиха, че се съмняват, че избирателната активност, която беше малко над 50% на междинните избори през юни, ще бъде достатъчна.

Президентът обвинява бившите лидери Карлос Салинас, Ернесто Седильо, Висенте Фокс, Фелипе Калдерон и Енрике Пенья Нието, чиито администрации обхващат 1988 до 2018 г., за отговорни за много от бедите на Мексико.

Обрадор готов да поиска референдум за съд на предишни управници

Обрадор готов да поиска референдум за съд на предишни управници

Събират се подписи за допитването

Някои гласоподаватели похвалиха усилията му, но бяха скептични, че дори резултатът с "да" ще доведе до наказание за минали нарушения.

Социологическите проучвания показаха, че референдумът не е предизвиквал голям национален интерес и повечето хора, които ще гласуват, се очаква да подкрепят предложението на левия президент. Според скорошно проучване на вестник El Financiero, 77% от анкетираните са заявили, че ще подкрепят предложението за разследване на бивши лидери, но само 31% от хората заявяват, че ще гласуват. Давността за някои обвинения, за които бившите президенти биха могли да бъдат изправени пред съда е изтекла, а референдумът може да доведе до създаване на комисия, но не и до съдебни действия.

Фокс, който беше президент от 2000 до 2006 г. и е известен критик на Лопес Обрадор, призова мексиканците да останат вкъщи. "Нека не се отдаваме на този фарс", написа той в Twitter.

Референдумът изисква от избирателите да отхвърлят или да подкрепят "процес за разследване на политически решения, взети през последните години от политически участници", който би бил насочен към "гарантиране на правосъдието и правата на евентуалните жертви".