Ангела Меркел заяви, че няма да заема политически пост след изтичането на четвъртия й мандат като канцлер на Германия, като отхвърли спекулации, че може да заеме висока позиция в ЕС в Брюксел, информира "Ройтерс".

Не съм на разположение за друг политически пост, без значение къде ще е той, включително и в Европа, каза тя на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте.

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Меркел призова Европа да се обедини и да се изправи срещу САЩ, Русия и Китай

Меркел предизвика нова вълна от спекулации, след като говори пред вестник "Зюддойче цайтунг" за "отговорността" си за бъдещето на Европа.

Много хора се безпокоят за Европа, включително и аз. Това ми дава дори още по-голямо чувство на отговорност да се погрижа за съдбата на Европа заедно с другите, отбеляза тя пред "Зюддойче цайтунг". Тя поясни, че ще продължи да се бори за добра и просперираща Европа.

Канцлерът обаче заяви ясно на пресконференцията, че ще се бори за Европа, докато е канцлер на Германия, а не на бъдеща позиция.

Загуба на социалдемократите в бастиона им Бремен може да заплаши коалицията с Меркел

Загуба на социалдемократите в бастиона им Бремен може да заплаши коалицията с Меркел

Християндемократите в Бавария са уверени в победата си

Меркел - най-дълго служилият лидер в Европа - обяви през октомври 2018 г., че четвъртият й мандат ще бъде последен и че се оттегля от политическия живот.

През декември тя предаде лидерството на Християндемократическия съюз на Анегрет Крамп-Каренбауер.

По-рано тази седмица Каренбауер, наричана "Мини-Меркел", обяви, че няма амбиции да наследи Меркел на канцлерския пост преди 2021 г., когато мандатът на германския лидер приключва.