Премиерът на Великобритания Тереза Мей съобщи, че ще предложи на депутатите в британския парламент да гласуват дали да се проведе втори референдум за Брекзит.

Представяйки новия законопроект за Брекзит по време на очаквано обръщение Мей поясни, че проектозаконът за Брекзит ще включва изискване да се проведе гласуване дали да има втори референдум. Тя иначе сподели позицията си, че е против, но признава, че част от депутатите искат гласуване дали да се организира втори референдум.

Снимка 424489

Източник: ЕПА

Гражданите на ЕС не искат разпад, а политиците да решат Брекзит

Гражданите на ЕС не искат разпад, а политиците да решат Брекзит

Ако има несъгласие, то не е между гражданите, а между политическия елит, отчита "Галъп"

Това означава, по думите й, че ако депутатите искат втори референдум, те трябва да гласуват за законопроекта.

Ако законодателите отхвърлят проектозакона, те ще гласуват за отхвърляне на Брекзит. Някои депутати мислят, че ще има Брекзит без сделка. Но парламентът ще направи всичко необходимо, за да го спре. На практика депутатите ще изберат втори референдум или предсрочни избори, обясни Мей.

Ако прокарат законопроекта, ще бъде осъществен Брекзит, продължи тя. Според нея това споразумение полага основата за живота извън ЕС.

Корбин отказва да подкрепи новите мерки на Тереза Мей за Брекзит

Корбин отказва да подкрепи новите мерки на Тереза Мей за Брекзит

По думите нищо не го кара да вярва, че новият законопроект е различен

Снимка 424488

Източник: ЕПА

Министър-председателят каза, че през следващите две седмици правителството ще се опита да убеди депутатите да подкрепят това споразумение. Утре тя ще се обърне към депутатите. Мей е готова за компромис, но законодателите също трябва да са готови да направят компромис.

Тереза Мей разкри още, че правителството ще позволи на парламента да реши дали страната да остане в митнически съюз. Тя припомни, че лейбъристите искат митнически съюз, докато правителството предлага временно митническо споразумение. Лейбъристите и правителството не са съгласни, което означава, че парламентът трябва да реши, смята тя.

Премиерът отбеляза, че ще постави парламента под юридическо задължение да търси алтернативни споразумения на предпазния механизъм до декември 2020 г. Също ще приеме мерки, за да попречи на бъдещото правителство да раздели Северна Ирландия от Великобритания. По думите й Брекзит се оказа "по-труден от това, което очаквах".

Тереза Мей с "подробен пакет мерки" за по-добър Брекзит

Тереза Мей с "подробен пакет мерки" за по-добър Брекзит

Мей не успя три пъти да получи одобрението от парламента за сделката

Мей сподели, че законопроектът със споразумението за напускане на ЕС ще бъде публикуван скоро.

"Нова сделка за Брекзит" в 10 точки:

  1. Правителството ще търси сключване на алтернативни споразумения за замяна на предпазния механизъм до декември 2020 г., за да се избегне използването му.
  2. Ангажимент, ако предпазният механизъм влезе в сила, че правителството ще гарантира, че Северна Ирландия няма да остане отделена от Великобритания.
  3. Поставените задачи на преговорите и финалните споразумения за бъдещите отношения с ЕС ще трябва да бъдат одобрени от депутатите.
  4. Нов законопроект за защита на правата на работниците, който гарантира, че техните права няма да се различават от тези в ЕС.
  5. Няма да има промяна в нивото на опазване на околната среда, когато Великобритания напусне ЕС.
  6. Великобритания ще търси възможно най-безпрепятствена търговия на стоки с ЕС, след като напусне единния пазар и прекрати свободното движение.
  7. Страната ще продължи да бъде в крак с някои правила на ЕС за стоките и селскостопанските продукти, които защитават хиляди работни места.
  8. Правителството ще представи на депутатите митнически компромис, за да вземат решение за излизане от безизходицата.
  9. Депутатите ще имат възможност да гласуват дали споразумението да бъде подложено на референдум.
  10. Ще има правно задължение да се осигурят промени в политическата декларация, която да отразява новото споразумение.

Всички тези ангажименти ще бъдат гарантирани със закон.