ЕС - знамеВъншните министри от Европейския съюз приеха обща европейска позиция по въпроса за Международния наказателен съд. Те се споразумяха за компромис, който да позволи САЩ да подписват двустранни споразумения за имунитет на американски дипломати от преследване от Международния наказателен съд. Текстът, одобрен на днешното заседание в Брюксел, съдържа правилата, на които трябва да отговаря всяко двустранно споразумение между страна от ЕС и САЩ.

С имунитет спрямо преследване от Международния наказателен съд ще се ползват само лица, които имат дипломатически статут. Изключва се принципът за пълно освобождаване от отговорност, както и гаранция за реципрочност за европейските граждани.

Общата позиция, която европейците успяха да изработят по отношение на искането на САЩ за имунитет на американски граждани от преследване от Международния наказателен съд рискува да отслаби мандата на институцията, коментира RFI. Външните министри на 15-те заявиха от своя страна, че постигнатият компромис между европейците ще позволи да бъда запазен Международния наказателен съд.