Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов не съжалява за "перестройката". Той смята, че един от важните елементи е бил изграждането на ново външнополитическо мислене.

Горбачов направи коментара в интервю за германското списание "Шпигел" по случай 30 г. от падането на Берлинската стена.

6 факта за Берлинската стена

6 факта за Берлинската стена

АФП представя шест факта, свързани с Берлинската стена

"Дадохте на германците обединението, но скоро след това вие изгубихте позицията си и СССР се разпадна. Как гледате на това днес?", Горбачов отговори: "Защо просто не ме попитахте дали съжалявам за перестройката? Не, не съжалявам. Беше невъзможно да се живее като преди. И важен елемент от перестройката беше това ново външнополитическо мислене. Включваше универсални ценности и ядрено разоръжаване, както и свободни избори...Когато започнахме перестройката, знаехме, че поемаме риск. Но цялото държавно ръководство се съгласи, че промените са необходими. Вината за края на перестройката и разпадането на Съветския съюз лежи върху ръцете на тези, които организираха преврата през август 1991 г. и се възползваха от отслабената позиция на президента на Съветския съюз".

По думите му перестройката е имала за цел да изведе страната от безизходицата.

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена

Разбиването на мразената стена на 9 ноември 1989 г. идва след мирни протести в социалистическа Източна Германия

"Ние не се нуждаехме от "Желязната завеса". Искахме да се отървем от стената на недоверие между Изтока и Запада", коментира той.

88-годишният Горбачов смята, че обединението на Германия е едно от най-важните неща, които е направил в живота си. Той смята, че германците са имали право да решат съдбата си.

Горбачов разказа, че по време на събитията през 1989 г. е имало 380 000 съветски войници в ГДР, но им е било наредено да не се намесват.

Бившият съветски лидер каза, че няма никаква носталгия по отношение на Студената война.

"Гугъл" отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

"Гугъл" отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

Епохално събитие за Европа

"Трябва да признаем, че след края на Студената война новите лидери не успяха да създадат модерна архитектура за сигурност, особено в Европа. В резултат на това бяха създадени нови линии на разделение и разширяването на НАТО в източна посока премести тези линии до границата на Русия", смята той.

Горбачов припомни, че наскоро е поискал всички ядрени сили да приемат съвместна декларация, с която да се обявят срещу ядрена война. Според него Русия и САЩ, както и другите ядрени държави, трябва да възобновят преговорите и консултациите.