доклада Без помощта на Запада Ирак не би могъл да създаде химическо и биологично оръжие, както и да напредне в реализирането на военно-ядрената си програма. Това е един от изводите, направени след запознаването с доклада на Багдад, представени на ООН по силата на резолюция 1441.

Според осведомени източници, близки до ООН, в иракският доклад наистина има данни за помощи със сериозни мащаби, оказвани на Ирак от чужди фирми и държави. Става дума за хиляди сделки на обща сума няколко милиарда долара, чрез които Багдад е получил оборудване и компоненти за създаването на химическо и биологично оръжие и дори за военни разработки в ядрената област.

хим.инсталацииГовори се, че в списъка от компании са споменати известни консорциуми от САЩ, Англия, Франция, Швейцария, Япония, Холандия, Белгия, Испания, Швеция. Упоменати са и няколко руски фирми, но не в такива количества, като западните компании, съобщава “Интерфакс”.

Източниците отбелязват по този повод, че съветската помощ е била основно свързана с доставянето през 70-80-те години в Ирак на оперативно-тактическите ракетни комплекси “Скъд”. Подчертава се, че в този период против Багдад не са били влезнали в сила международни санкции и доставянето на тези ракети не се явява нарушаване на международните договореност.