Милиони съмишленици събраха протестите срещу климатичните промени по света, които се проведоха днес, съобщиха световните информационни агенции. 

Акции се проведоха в десетки градове в Австралия, САЩ, Индия, Германия, Румъния, Албания, Гърция, Унгария и много други държави. 

В България също се проведе подобна демонстрация. 

Снимка 443936

Източник: EPA/БГНЕС

Основно се включиха ученици и студенти, но и много други поддръжници на екологията, които призоваха за спешни мерки в защита на околната среда. 

Шествията бяха обявени по-рано и се очакваше подобно участие. Те бяха обявени като най-големия протест в историята за защита на околната среда.

Демонстрациите са организирани преди среща за климата в ООН през следващата седмица, която е под егидата на генералния секретар Антониу Гутериш. На нея държавите ще бъдат призовани да предприемат действия за защита на околната среда. Много по-радикални мерки са необходими по света, за да се предотврати покачване на температурата над 1,5 или 2 градуса по Целзий, за да се избегне най-лошият сценарий.

Милиони хора участват в най-големите протести в историята за борба с климатичните промени

Милиони хора участват в най-големите протести в историята за борба с климатичните промени

Първите протести се проведоха в Австралия, където 300 000 души се събраха

Горещите вълни, сушата и наводненията вероятно ще се увеличат в бъдеще, ако не се приемат спешни действия за спиране на климатичните промени, предупреждават експерти.

Наскоро публикувано проучване показва, че броят на хората, изложени на големи горещи вълни, може да се увеличи от 330 милиона на година до 8 милиарда на година през 2050 г. Броят на хората, които ще бъдат засегнати от суша, ще се увеличи от 400 милиона на година до 1 милиард души на година, и броят на хората, засегнати от наводнения, може да се нарасне от 15 милиона на година до 100 милиона души на година.

Проблемът е свързан с увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата на Земята. Нивото на въглеродния диоксид се увеличава от Индустриалната революция и сега е на най-високото ниво за последните 4 милиона години. Според учени човечеството навлиза в "непозната територия".