Вечерен час бе въведен в Минеаполис, щата Минесота. Това решение взе кметът на града Джейкъб Фрей след три денонощия на протести, прераснали в насилия и вандалски акции. 

Тръмп почете паметта на Флойд, оправда се за гневни изявления

Тръмп почете паметта на Флойд, оправда се за гневни изявления

По думите му, той е категорично против вандалските прояви, които последваха трагедията с Флойд

Мярката важи за всички обществени места, включително улиците, от 20:00 до 6:00 часа. Той е в сила от петък вечер и продължава в същия времеви диапазон в събота. 

Губернаторът на Минесота Тим Уолс одобри мерките и се обяви за тържествуване на закона, а не на Улицата. 

Припомняме, че до размириците се стигна след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал при арест. Твърди се, че полицай е коленичил на врата му, докато Флойд молел да спре, защото не може да диша. 

Четирима полицаи бяха уволнени веднага, а един е задържан и с повдигнати обвинения за убийство трета степен. 

Протест се проведе и пред Белия дом, а демонстрациите обхващат цялата страна. 

Байдън "скочи" на Тръмп и за Минесота, разединява нацията

Байдън "скочи" на Тръмп и за Минесота, разединява нацията

Полицаят, причинил смъртта на Флойд, вече е с обвинение

Кметът на Атланта, щата Джорджия, Кейша Ланс Ботъмс (самата тя афроамериканка), също осъди размириците, като припомни Мартин Лутър Кинг и за какво се е борел той. 

Това не е протест, а хаос, настоя тя и разказа, че като майка на четири чернокожи момчета в Америка днес им е наредила да не излизат навън. 

Съобщава се, че демонстранти са атакували централата на телевизия CNN в Атланта. Вчера, полицията в Минеаполис арестува репортер по време на предаване, без да посочи причина. 

Обвинения в расизъм бяха отправени и към самия президент Доналд Тръмп след негови гневни съобщения в "Туитър", които самата социална мрежа цензурира. 

Снимка 481449

Източник: EPA/БГНЕС

Държавният глава се оправда, че е против вандалите, не против афроамериканците. Той цитира и друга подобна трагедия - този път в Луисвил. 

Не на това мнение е основният му конкурент за Белия дом Джо Байдън.